Feestje?

Zomaar wat tips, je vindt er vast wel een paar  waar je wat mee kunt.

Muziek

  • Heb je een liveband geregeld, zorg waar mogelijk dat de liveband zelf een back-up regelt. Je wil echt niet een dag van te voren een andere band moeten zoeken omdat de gitarist een gescheurde nagel heeft. Uiteraard controleer je wel of de back-up geregeld is en dat de back-up beschikbaar is op de grote dag.
  • Gebruik je opgenomen muziek zorg dan voor een playlist, ook verstandig bij een live band. Het is zeer vervelend als je tijdens een bruiloft een nummer hoort waar je slechte herinneringen aan hebt of als de DJ een zanger(es) bijzonder goed vindt terwijl jij een hekel aan hem/haar hebt. Zo moet ik er persoonlijk niet aan denken dat ik meer dan nul nummers van Rihanna moet aanhoren. Daarnaast voorkomt een playlist dat er nummers worden gedraaid die ongepast of ongewenst zijn. Een muzieknummer duurt gemiddeld vier minuten, je hebt er dus vijftien nodig voor een uur. Dat lijkt weinig, maar voor een avond van zes uur feesten (18:00 – 24:00) zijn dat er negentig! Neem er dus de tijd voor, je bent hier zo een dag mee bezig. Overleg met degene die ‘draait’ hoe er wordt omgegaan met verzoekjes.
  • Een liveband speelt zelden uren achtereen, zorg dus voor muziek of een andere activiteit als de band een pauze neemt.
  • Heb je zowel oudere als jongere gasten zorg dan dat er in de muziekkeuze voor elk wat wils is en dat dit regelmatig wordt afgewisseld.
  • Heb je de feestlocatie bepaald ga dan met een vertegenwoordiger van de band en/of de DJ ruim van te voren naar de locatie toe. Bepaal samen waar het podium komt te staan, houd rekening met bestaande verlichting. Vraag de pandbeheerder welke stroompunten het beste gebruikt kunnen worden. Maak foto’s en een tekening en zorg dat iedereen die de planning moet weten op de hoogte is. Ook de eventuele back-up band.
  • Om in het openbaar muziek ten gehore te mogen brengen moet er soms betaald worden, alhoewel de meeste mensen hier niet aan denken, kan het verstandig zijn netjes een licentie te nemen, dit kan via http://www.mijnlicentie.nl. Bij een liveband kun je op papier zetten dat de band het risico draagt. Of de band dan wel of niet een licentie neemt is dan jouw probleem niet meer.
  • Feestjes in de buitenlucht geven vaak net dat beetje extra maar zorgen ook voor extra verplichtingen. Zorg voor vergunningen, de kosten vallen erg mee en het is zo gebeurd, soms is er alleen een meldingsplicht. Als de buren de politie bellen ben je in ieder geval ingedekt.
  • Als je het feestje thuis houdt dan waarschuw je uiteraard de buren. Vergeet echter niet dat muziek, en vooral lage tonen, ver draagt, liever teveel buren gewaarschuwd dan één te weinig die dan net de politie belt. Laat duidelijk weten tot wanneer er luide muziek wordt gespeeld en stop ook echt als het eenmaal zover is. Dit doe je natuurlijk helemaal als je een feestje buiten hebt.

Eten en drinken

  • Zelf voor hapjes en drinken zorgen is als je weinig gasten hebt vaak goed te doen, maar zodra je ook maar even de gedachte ‘hoe moet ik dat allemaal doen’ hebt besteed het dan uit, dit hoeft echt niet een professionele cateraar te zijn. De taak van de gastheer of gastvrouw is niet alleen in eten en drinken voorzien, maar vooral gezien worden op het feest zelf, als de gasten je komen opzoeken in de keuken doe je iets fout.
  • Veel voedsel kun je van te voren maken of voorbereiden. Maak een lijst van wat je op een bepaalde dag wil maken. Kies zoveel mogelijk producten die zonder veel problemen langer kunnen staan, dus geen (rauwe) vis of vleeswaren. Grillworst is vaak een betere keuze dan leverworst, leverworst wordt snel bruin. Frituur, kaas, nootjes en chips werken altijd. Houdt rekening met eventuele vegetariërs/veganisten.
  • Haal niet direct alles uit de koelkast maar vul het eten op de tafels telkens aan, dit voorkomt dat voedsel er lelijk uit gaat zien. Gooi voedsel dat al een tijdje staat weg.
  • Te weinig ruimte in de koelkast? Vraag her een der wat koelboxen plus koelelementen te leen en zorg dat je voor elke koelbox voldoende elementen in de vriezer hebt liggen. Maak per koelbox een klein lijstje van de inhoud en de volgorde van uitserveren. IJsklontjes kun je ruim van tevoren maken of kant en klaar kopen. Neem een grote teil met een laagje water en wat zout en veel ijsklontjes. Flessen erin en klaar. 
  • Bespaar niet op plastic bordjes en ‘glaswerk’. neem een stevige kwaliteit zodat het langer meegaat. Slap spul gooi je veel eerder weg. Hang een paar vuilniszakken op en iedereen ruimt vanzelf zijn eigen rotzooi op.
  • Lekker buiten met zijn allen? gebruik glazen of gazen stolpen om voedsel af te dekken, niets is zo vies als insecten in je eten.
  • Houd drankgebruik binnen de perken, het is maar al te vaak gebeurd dat iemand na een leuk feestje (stom)dronken toch in de auto stapt en een ongeluk veroorzaakt. Uiteraard is iedereen verantwoordelijk voor zijn/haar eigen daden, maar zou je als gastheer willen horen dat iemand die bij jou dronken is weggereden brokken heeft gemaakt? En kinderen gewoon geen drank, ook niet als pa of ma het wel goedvindt.
  • Zijn er ook jonge kinderen? Zorg dat ze, zodra het tijdstip komt dat ze gaan jengelen, een lekker zakje snoep krijgen, dan zijn ze even zoet. Verhalen over kinderen die druk worden door suiker zijn allang onderuit gehaald, kinderen worden druk van drukte.

Organisatie

  • Woon je in een drukke straat en heb je een feestje thuis? Denk ruim van te voren na over parkeerruimte, vraag eventueel bij de gemeente toestemming om op een grasveld o.i.d. te parkeren.
  • Koud seizoen? Dan hebben de meeste gasten een jas aan. Een bezemsteel op een strategische plek kan heel wat jassen herbergen.
  • Berg kostbare spullen op, niet per se om te voorkomen dat het gestolen wordt maar om te voorkomen dat het kapot gaat.
  • Tapijt in huis? Je kunt bij diverse verhuurbedrijven stevige afdekdoeken huren, als je daaronder eventueel extra plastic legt voorkom je doorlekken. Achteraf een tapijtreiniger moeten huren kost je veel meer tijd en geld dan het probleem voorkomen.
  • Het kan niet vaak genoeg gezegd worden; waarschuw alle buren die mogelijk last hebben van muziek of de drukte in de straat. Even netjes inlichten voorkomt dat je buren boos worden.
  • Roken of fappen is zo ontzettend ouderwets, maar er zijn een heleboel retro’s in het land. Wil je roken mogelijk maken wijs daar dan een specifieke plaats voor aan. Een partytent met gesloten zijkanten werkt uitstekend. Zorg voor asbakken met een laagje water of zand.